3. kesäkuuta 2013

"Kesämekko" Unkarin mysteerikankaasta


Jep, mekon tein, Eurokankaassa ei ollut oikeanlaista turkoosia, ehdottelivat mulle vaaleansinistä, ku turkoosia kyselin. 
Muistin sitten sopimoilleen, että mulla on kotona jossain "anopin" ja hänen miehensä Unkarin reissulta tuomaa kangasta. Tää reissu tapahtui kuulemma 2008 ja sain sieltä tuliaisiksi silloin myös toisen kankaan, jonka käytin aiemmin hameeseen. *kurkkaa vanhempaan blogiini*


Ostin Eurokankaasta tätä mekkoa varten vain vuorikankaan. Mulla piti ostaa piilovetoketjukin, mutta unohdin. Sitten keksin kaivella läpi omat ketjuvarastoni ja kas kummaa! Sieltä löytyi jopa valinnan varaa, laitanko 40cm:n vai 25cm:n ketjun. Päädyin tuohon lyhyempään, sillä se riittää aivan hyvin siihen, että mekosta saa istuvan, mutta joustamattomana sen saa myös päälle. 

Mietin vaan, että mistä mulle on sinne varastoon ilmestynyt myös saman mittaiset (40 & 25cm) ketjut vanhan roosan värisinä.. Mitäköhän lienen suunnitellut joskus. Tai sitten on niin, että oon löytäny jostain kirpparilta edullisen satsin vetoketjuja ja ostanu ne pois pyörimästä. Niissä ihan laput oli paikallaan :D


Minä en tiedä, mistä kuvakulmasta nämä on taas otettu, isäntä kuvasi ja ne kuvat on välillä vähän hassuja :D 
En oikeasti aivan noin leveältä/paksulta näytä tuossa mekossa.. mutta melkein :D

Olkaimet tein yksinkertaisesti vain ompelemalla 3cm:n levyistä suikaletta nelinkerroin. Molemmissa olkaimissa on kolme suikaletta, olisivat erottuneet paremmin, jos olisin ennättänyt keskittymään niiden sijoitteluun. Juhlat vaan paino päälle, joten en kerennyt sitä tuon enempää ajattelemaan. Nythän tuota kerkiäisi muuttaa, purkaa tuon sauman takaa ja levittää olkaimia vähän... jos niissä pituus antaa periksi. 

Kangas on itsessään melko karheaa ja se kimaltelee kivasti auringossa. Ainoa vaan, että saumat olisi varmaan kannattanut ommella pussisaumoiksi, sillä ne tuntui pistelevän välillä vuorinkin läpi. 
Kankaasta ei ole mitään hajua, mitä se on. Ihan perus kangas, jota oli suht helppo ommella, leveys 140cm, pituutta 3m (josta jäi käyttämättä 20cm). 
Vuorikankaaksi Oslo-vuorisatiniia 2m. 
Laiskana otin myös valmiit kaavat käyttöön, ne löytyivät Suuri Käsityö-lehdestä 1/11, ompeluohje nro 2 Häämekko ja Bolero. 
Boleroa en alkanut tekemään. Lisäksi tämä häämekko on XL-kaavoitettu. Se tarkoitti sitä, että rinnanympärystä sain pienentää jopa 16 senttiä, ennenko se oli minulle istuva. Alaosaa en pienentänyt. Sen verran levee lantio, että sen puolesta tuo XL on melkeinpä oikeen kokonen..

Mitenkäs se korttiaskarteluun hurahtanut ompelija leikkelee kankaansa? No suurinpiirtein näin:


Tän jälkeen oli jalat pari päivää melko kippeet :D
Ja vaikka olen kouluni käynyt vaatetusalalle, en ole ammattilainen. Niin vähällä ollut tuo ompelu. Hahmotan kyllä hyvinkin tarkasti, kuinka paljon on esim. sentti, mutta en ole alkanut oikeiden töiden kohdalla silmämääräisesti leikkaamaan kaavoja. 

 photo nimmari_zps70c8d014.png


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!